Biolight – vad, var, när, hur?

Biolight har varit min trogna följeslagare i snart fem år och sen jag började att använda den som en del av varje behandling så kommer jag lika långt på en behandling som jag tidigare gjorde på tre – fyra behandlingar. Redan från början har jag haft apparater för uthyrning för att kunna erbjuda frekvent behandling under en kortare period. Detta för att uppnå bästa resultat till en rimlig kostnad. Under årens lopp så har det dykt upp många frågor och även om Biolight nu funnits på marknaden ganska länge så är många fortfarande osäkra på vad det är och vad man kan ha den till. Här kommer allt man behöver veta.

bild biolight

Vad är Biolight?
Biolight är en svensk patenterad produkt som bygger på infrarött- och rött ljus sammansatt i olika program. Den är godkänd som medicinteknisk utrustning vilket innebär att den får användas i sjukvård inom EU (inget lätt nålsöga att passera). Just infrarött- och rött ljus vet man kan stimulera olika processer i kroppen som framför allt har med läkning att göra. Allt från ökad cirkulation till vävnadsgenerering (återkommer mer till detta). Metoden är enkel, helt smärtfri och saknar biverkningar.

Vad är skillnaden på Biolight och exempelvis laser eller chockwave?
Vid chockwave vill man ”väcka” skadan för att aktivera läkning som kanske avstannat. Denna metod är mycket bra vid gamla eller långvariga skador, särskilt i vävnader som är svårläkta (senor, ligament). Chockwave i kombination med Biolight är väldigt effektivt då man hjälper kroppen från två håll. Vad gäller laser så finns många apparater på marknaden varav flera används på samma skador och tillstånd som Biolight. Biolight har dock fördelen att man som hästägare kan hyra en apparat och behandla frekvent vilket är önskvärt vid många tillstånd. Man måste alltså inte vara medicinskt utbildad för att få effekt med Biolight då det inte är avgörande att rikta ljuset mot en speciell punkt och man kan heller inte orsaka några skador vid eventuell felbehandling.

Vad händer i kroppen vid Biolightbehandling?
Utan att gå in alltför mycket i detalj så ökar alltså ljuset kroppens förmåga till läkning. Man boostar helt enkelt olika processer för att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Biolight…..

 • Stimulerar frisättning av energi (ATP) i cellerna.
 • Stimulerar bildandet av nya blodkärl.
 • Vidgar blodkärl vilket ökar tillgång på syre och näring (energi, syre och näring är A&O för all konstruktiv aktivitet) samt ökar dränaget av svullnad.
 • Ökar produktionen av elastin, kollagen och fibroblastceller vilka är viktiga byggstenar i läkning.
 • Ökar bildandet av DNA och RNA.
 • Ökar fagocytosen, dvs processen som bryter ner och avlägsnar skadad vävnad, bakterier, slaggprodukter mm.
 • Normaliserar spänningen i cellmembranet vilket innebär att cellen återfår sin förmåga att ventilera näring och slaggprodukter.

Dessa parametrar bidrar tillsammans till att: öka cirkulation, minska smärta, dämpa inflammation samt generera vävnad vilka samtliga ger bättre förutsättningar för läkning.

Programmen
Det finns åtta olika program att välja på. De är sammansatta med olika ljus, våglängder och pulsationer för att stimulera avsedd process på bästa sätt.

 • Acute – används som namnet antyder i ett tidigt skede av skadan. Dämpar smärta och inflammation och inleder läkprocessen. Kan även användas på äldre tillstånd som fortfarande smärtar.
 • Follow Up – Följer upp efter acute när smärtan lagt sig. Stimulerar läkningen i nästa stadie. Kan också användas i förebyggande syfte.
 • Drainage 1 – Dränerar svullnader, ökar cirkulation och tillför energi i samband med skador.
 • Wound – Väldigt effektivt program på alla typer av sårskador. Även mugg och andra svårläkta tillstånd får fin hjälp med detta program. Detta program används flitigt och med stor framgång inom diabetes- och äldrevården där det finns mycket problematik med bland annat liggsår. Det finns äldreboenden som med Biolights hjälp minskat ”medellivslängden” på liggsår från sex månader till två veckor!
 • Preparation – Mitt favoritprogram! Är skapat för att användas innan ansträngning för att optimera musklernas arbete. Många upplever det som att hästen redan är framriden när de sitter upp. Jag testade att köra det på en nackspärr som löste upp sig och sen dess använder jag det alltid innan massagebehandling på spända/ömma muskler med väldigt gott resultat. (har även testat det innan löpning och förbättrade då min tid över 8 km med tre minuter!) Oslagbart på stela, spända, ömma ryggar.
 • Drainage 2 – Hjälper till att dränera mjölksyra och slaggprodukter efter träning.
 • Energy – Om de andra programmen främst riktar sig till att förbättra eller läka tillstånd i rörelseapparaten så tillför Energy energi till de andra ”systemen” i kroppen. Bra att komplettera med vid exempelvis allergier, fång, omfattande skador, allmän svaghet, problem med matsmältning mm.
 • Acupucture – Ett program där man enkelt och effektivt kan stimulera akupunkturpunkter utan att vara ”proffs”. Detta program har med framgång använts på hästar med problem i luftvägar eller mage.

Update: I senaste modellen finns ytterligare fyra sårprogram för ännu effektivare sårbehandling. Mina Biolighter är uppdaterade med dessa program.

bild ben
Till höger ett framben som precis blivit behandlat med drainage 1. Till vänster obehandlat framben på samma häst.

IR_1661 IR_1663
Översta bilden, min egen nacke som värker och ”bränner” på vänster sida efter några arbetspass framför datorn. Nedersta bilden, samma nacke dagen efter. Har behandlat två gånger med acute-programmet.

Vilka tillstånd eller skador kan man använda Biolight till?

 • Alla typer av sår – framför allt större färska sår eller äldre svårläkta. I den senaste modellen finns fem sårprogram varav två specifika att använda före och efter operation.
 • Alla typer av inflammationer i rörelseapparaten.
 • Sen- och ligamentskador – dessa vävnader är trögläkta på grund av sin relativt dåliga blodcirkulation. Här har Biolight en given plats för bästa läkning.
 • Svullnader – så länge ett område är svullet är förutsättningarna för läkning sämre. Svullnaden gör också att rörelseomfånget är sämre och det ökade trycket i vävnaden ger ofta smärta.
 • Smärttillstånd – Vid exempelvis fång är det många som fått smärtlindring genom Biolight men hästen ska förstås först utredas av veterinär vid misstänkt smärta. 
 • Spända, ömma muskler – Biolight funkar väldigt bra till att mjuka upp och smärtdämpa muskler så de återfår sin normala funktion. Viktigt för en långsiktigt hållbar häst.
 • Vid tuffa träningstillfällen – För att få ut maximalt av träningen samt hjälpa hästen med bästa muskulära förutsättningar och återhämtning.
 • Vid systemiska tillstånd – Det vill säga när hela kroppen är påverkad och behöver boostas (Jo, jag vet, det låter flummigt och jag kan inte förklara det fullt ut (ungefär som med akupunktur men jag har både sett och känt att det funkar). Kan även hjälpa till att ge kroppen energi vid tuffa perioder exempelvis efter långa resor eller fällperioder. 

Alla verkar inte övertygade om att det fungerar?
Nej, ingenting funkar på allt och som vanligt så handlar det ofta om dosering (vilket/vilka program) samt frekvens (hur ofta/hur länge) som behöver användas. Det är ju också av stor betydelse vad det är för typ av skada, att man fått rätt diagnos samt hur länge skadan funnits. Andra förutsättningar kan vara hästens ålder och näringsintag mm. Man ska också ha med sig att nerver och framför allt leder är komplicerade strukturer. Nerver kan vara inklämda och orsaka diffusa problem långt ifrån inklämningen och leder är väldigt känsliga samtidigt som de utsätts för stor påfrestning. Biolight behandlar symptom, orsaken behöver vi också identifiera och, om möjligt, undanröja. Vissa vägrar också befatta sig med produkter vars effekter inte studerats på just häst. Jag har själv inga som helst problem med detta då det finns studier på cellnivå och i min värld så är däggdjurceller däggdjurceller oavsett vilket däggdjur de sitter på. Länk till Biolights egna studier.

Är det svårt att använda?
Nej, Biolight är mycket enkel att använda. Vad man kan behöva hjälp med är att sätta ihop ett lämpligt behandlingsupplägg för hästen (eller sig själv). Detta hjälper jag så klart till med vid uthyrningstillfället. Dessutom följer det med massor med information i väskan.

Vad kostar det?
1 vecka 750kr, 2 veckor 1300 kr, 1 månad 2600 kr. Priset är inkl moms och exklusive frakt 200:- Vid frakt vill jag helst att man hyr minst en månad. Välkommen att höra av dig med frågor eller för bokning 0760 – 456 410.

bild väska biolight

One thought on “Biolight – vad, var, när, hur?

 1. Ping: Hästarnas hållbarhet – en paradox | Care of Ewards

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s