Equiband – storlekar och tips

Jag får en hel del frågor angående storlekarna och inpassning av banden så här kommer måtten och andra tips kring det.

Equiband

Som synes så är det inte så mycket som skiljer mellan M och L medan S är mindre både på längden och bredden. Generellt så är det bättre att välja en något för stor än för liten. Är den stor kan man lägga schabraket lite längre fram så funkar det bra ändå. S skulle jag säga lämpar sig bäst för små nätta ponnyer eller islandshästar. De flesta som köper till sin islandshäst köper M och det funkar bra.

När jag passar in banden brukar jag börja i stallet, banden är, på grund av sitt material, lite tröga att justera och då kan det vara skönt att redan ha ”basjusterat” banden när man sen kommer ut och ska finjustera dem. De första varven som hästen får känna på banden ska de ligga an utan att varken spänna eller fladdra. Låt hästen börja med magbandet och spänn det successivt till önskad längd. Var noga med att liksom ”dra med” bandet runt magen så det blir ett jämnt tryck över hela. När magen har en lagom spänning så sätter man på bandet runt baken och gör samma sak.

Det följer med ett måttband med systemet och om man mäter från spänne till spänne under magen på hästen så ska magbandet vara mellan 20 – 30 cm kortare när man justerat färdigt.

Equiband mäta

På bilden ovan är magmåttet på hästen 134 cm medan bandet mäter 106 cm på motsvarande ställe. Gör man samma sak med bandet runt baken ska det vara ca 15 – 20 cm kortare. Generellt kan man säga att om magbandet åker bak får man spänna det något och om bandet runt baken åker upp eller ”korvar sig” behöver man slacka det.

Det vanligaste felet man gör är att spänna magbandet för löst och bakbandet för hårt. Less is more vad gäller bakbandet och i och med rörelsen i bakbenen så kommer hästen uppleva mer känsla från bakbandet även om det inte är så hårt spänt. Magbandet ska ligga rakt ner från spännena och bakbandet snett neråt, någonstans i mitten mellan sittknölarna och hasspetsen.

concept1

Lånar Hugo igen för att demonstrera hur det kan se ut i rörelse med banden färdigjusterade.

Det går bra att använda banden varje dag bara man mjukstartar och låter hästen få vänja sig kortare stunder i början. Ju mer samling man rider i desto mer träningsvärk kan hästen få om man rider länge med banden i början. Har man en äldre häst kan det kanske vara bra att nöja sig med att bara använda magbandet (i alla fall i början) då ändrat rörelsemönster kan bli mycket ansträngande för en sådan häst. Banden gör att de inte längre kan kompensera för smärta och rörelseinskränkningar som de kanske gjort under många år och hästar runt och över 20 år är det nog inte lämpligt att börja ändra på för mycket. Enbart magbandet däremot kan ge dessa hästar ett MYCKET gott stöd för de år de har kvar som ridhästar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s